

Indicaties
Een osteopaat kan helpen bij heel veel verschillende soorten klachten. Bij baby’s, kinderen, jongeren en volwassenen. Osteopathie kan ook helpen bij klachten die in geen aantoonbare oorzaak hebben of waar de (huis)arts geen verklaring voor heeft of kan vinden.
​
​
Wanneer ga je naar een osteopaat?
Als je last hebt de volgende klachten kan een osteopaat helpen. Denk aan klachten zoals hoofdpijn, nekpijn, rugpijn of buikpijn. Maar ook klachten die je minder duidelijk kunt benoemen maar die er wel voor zorgen dat jij je niet fijn voelt. Tijdens de behandeling zul je merken dat de plekken waar aandacht aan gegeven wordt, misschien niet, of juist niet, de plekken zijn waar jij de pijn voelt. Dit komt doordat alles in je lichaam met elkaar in verbinding staat. Dat is de kracht van osteopathie. Een lichaam zien als één geheel. Vanuit deze visie worden de behandelingen gedaan. Een osteopaat kijkt naar je hele lichaam, niet alleen naar de plek die jij aangeeft als mogelijke oorzaak van de klachten. Soms zit de oorzaak van een klacht namelijk op een andere plaats dan waar de klacht zit.
Aanvullende zorg op reguliere zorg
Een osteopaat verhelpt klachten door met behulp van de handen een bepaalde beweging te herstellen waardoor dat deel van het lichaam weer goed gaat functioneren. Of waardoor de pijn minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt. In omringende landen is de inzet van een osteopaat heel gebruikelijk in combinatie met de reguliere zorg. In Nederland adviseren artsen hun patiënten tegenwoordig ook steeds vaker naar een osteopaat te gaan. Veel patiënten hebben baat bij deze aanvullende zorg. Omdat het een zachte manier van behandelen is, is de behandeling ook zeer geschikt voor baby’s en (kleine) kinderen.
Loop jij of je kind al langere tijd met klachten of heb je juist last van een acute klacht zoals een sportblessure? Neem dan contact op om te zien of osteopathie jou kan helpen. Een osteopaat is nooit een vervanger van een (huis)arts of specialist maar kan wel aanvullende zorg bieden. En het kan ook goed als preventieve zorg worden ingezet.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Volwassenen
Heb je last van chronische klachten en kan de arts geen oorzaak vinden voor jouw klacht? Een osteopaat kijkt niet alleen naar die specifieke klachten of reeks van vage klachten, maar naar je hele lijf.
Bij welke klachten kan een osteopaat je helpen?
​
-
Rug-, nek of schouderklachten of klachten van stijfheid
-
Hoofdpijn en migraine
-
Buik- en spijsverteringsklachten, misselijkheid en obstipatie
-
Chronische vermoeidheid
-
Fybromyalgie
-
Sportblessures en verstuikingen
-
Bekkeninstabiliteit
-
Whiplash, RSI- en posttraumatische klachten
-
Duizeligheid en oorsuizen
-
Pre- en postnatale zorg van moeder en baby
-
Menstruatieklachten
-
Preventieve controle
Staat de klacht of staan de klachten waar jij last van hebt er niet tussen maar wil je wel dat de klachten verminderen of verdwijnen? Neem contact op voor antwoord op je vraag of persoonlijk advies.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Baby’s en kinderen
Voor baby’s en kinderen gelden in de reguliere geneeskunde meestal andere normen als het gaat om medicatie en behandelingen. Omdat osteopathie een efficiënte en zachte manier van behandelen is, is het heel geschikt voor de behandeling van klachten bij baby’s en kinderen. Juist omdat zij nog volop in ontwikkeling en groei zijn moet je bij deze ‘kwetsbare’ groep altijd extra voorzichtig zijn als het gaat om gezondheidszorg.
De osteopaat onderzoekt met de handen, op een zachte en rustige manier, waar de spanning in het lijfje zit. Door met zachte handgrepen de bewegingsproblemen los te maken verminderen of verdwijnen de klachten. Na een paar behandelingen merk je al verschil bij je baby of kind. Tijdens de behandeling mag je kind een lievelingsknuffel vasthouden, of een speentje in de mond. Of misschien wordt het juist rustig als je een boekje voorleest of als het een video kijkt via een tablet. Alles om het kind zo ontspannen mogelijk te houden tijdens de behandeling.
Bij welke klachten kan een osteopaat je baby of kind helpen?
​
-
Slaapproblemen
-
Reflux, darmkrampjes of slechte vertering
-
Astma, eczeem of allergieën
-
Langdurig huilen
-
Voorkeurshouding, overstrekken of afvlakking van het hoofdje
-
Buikpijn, obstipatie of diarree
-
Problemen met motoriek, groeipijnen
-
Keel-, neus- en oorproblemen
-
ADHD
-
Aandachts- of leerstoornissen
Staat de klacht of staan de klachten waar jij last van hebt er niet tussen maar wil je wel dat de klachten verminderen of verdwijnen? Neem [contact] op voor antwoord op je vraag of persoonlijk advies.
​

